Vita

Ulla Olsson

Romantisk orgelmusik med fantasy-känsla
Ulla Olsson är organisten som blandar kyrkor med festivaler, klassisk musik med goth och orgel med TV-spelsmusik.
Hon började sin bana som kantor redan i 15-årsåldern, och efter kyrkomusikerexamen i Malmö styrde hon skeppet mot Köpenhamn och Paris för att ta lektioner av legendariska organister som Jean Langlais och Gaston Litaize.

Ullas första album ”Jesu seven last words on the cross” fick fin kritik i stora tidningar som DN och SvD. År 2011 kom nästa platta ”A royal Swedish goth wedding”, som även den blev omtyckt av recensenter och uppmärksammad med reportage i Svt Kulturnyheterna. Under 2014 släpps Ullas tredje album ”Twilight queen – 8-Bit Era Meets 19th Century Cathedral Organ” med tre tillhörande musikvideor.

Utöver plattorna har Ulla spelat på alla tänkbara ställen från alternativa festivaler och scener både i Sverige och utomlands till våra största kyrkorum, Midnattsloppen i Stockholm och Malmö och för att skapa stämning inför prisutdelningar och kronprinsessan Victorias entré på Stadshuset.
Hennes uppenbarelse är ofta extraordinär. I kläder som inspireras av 1800-talets victorian goth-era, det vill säga långa vida kjolar, korsetter och spetsar, ger hon lyssnarna en upplevelse för både ögon och öron.

– Jag vill förmedla en stämning, säger Ulla. Den klassiska orgelmusik jag gärna väljer är ur den romantiska och senromantiska repertoaren, alltså musik skriven från ca 1800 till 1910, och då ger ju victorian goth rätt associationer!

När hon inte framför 1800-talets romantiska musik på orgeln spelar Ulla TV-spelsmusik. Zelda och Castlevania är två av favoriterna, och de moderna temalåtarna från spelen tillsammans med kyrkorgelns mäktiga röst, toppat med Ulla Olssons säregna goth-stil, blir en fantastisk blandning av gammalt och nytt.

Comments are closed.